Social Icons

Síguenos en Twitter Siguenos por RSS

dijous, 6 de novembre del 2014

13tv o com difondre un missatge antievangèlic



"13tv nació en noviembre de 2010 con un objetivo claro: una apuesta por la televisión de calidad dirigida a todos los públicos.
La Conferencia Episcopal Española es el principal accionista de este canal generalista que tiene en la pluralidad y el respeto sus principales máximas. 13tv está abierta a todas las posturas, opiniones y creencias, pero con una clara apuesta por la defensa de los valores del humanismo cristiano."


Fa 4 anys que va néixer 13tv, una televisió l'accionista majoritària de la qual és la Conferència Episcopal Espanyola.

Després de 4 anys podem dir que el balanç és del tot negatiu. Si aquest mitjà de comunicació pretenia ser un instrument a les mans de la nova evangelització i de difondre el missatge evangèlic a la pantalla no ho ha complert ni molt menys.

Només cal mirar la seva programació i observar que el seu contingut estrictament religiós es centra bàsicament només reproduir la missa del diumenge  i algun que altre programa dedicat al Papa Francesc. La resta de la programació són informatius i sobretot tertúlies polítiques en les hores del prime time.



Ens agradaria recuperar una entrevista que li van fer al director del canal 13tv Jose Pablo López Sánchez (desconeixem si és catòlic o no) al portal Vertele quan va aparèixer a aquest canal ara farà casi 4 anys el 9 de novembre del 2010. En ella hi trobem afirmacions  que són escandaloses a dia d'avui:


"José Pablo López asegura que 13T, que se define “como una televisión cristiana para toda la familia”, va a tener “una línea muy diferenciada” del resto de canales conservadores que emiten actualmente en el espectro de la TDT, como Intereconomía y Veo TV.
“Estas televisiones tienen una marcada ideología de derechas, con debates basados en el conflicto, pero nosotros buscaremos una línea distinta”, nos cuenta el nuevo director de 13 TV.
"No queremos hacer una televisión política, huiremos de la bronca"
“No queremos hacer una televisión política, vamos a huir de la bronca. Habrá espacios para la reflexión de actualidad pero con una visión más serena y menos sesgada". "Creemos que hay un segmento de la población desatendida al que irá dirigido 13 TV".

I continuava dient el següent:


En este sentido, 13 TV nace con una “línea editorial católica” pero "no necesariamente de derechas", explica López sobre este nuevo canal, que huirá de replicar el modelo de programación política que funcionan en Veo TV e Intereconomía. “Si alguien cree que vamos a tener una tertulia política a las diez de la noche, se equivoca”.


"Nuestro nicho no lo tiene nadie. Defendemos los valores. Somos católicos y católicos hay tanto de derechas como de izquierdas"

Evidentment aquestes declaracions que va fer el director general de 13tv l'any 2010 es contradiuen radicalment amb la realitat. Afirmar que volen fugir del model de Interecomia i fitxar a Antonio Jimenez el presentador de el Gato al Agua d'intereconomia és més aviat una presa de pèl.
Dir que no volen tenir una tertúlia política a les 10 de la nit i fer el programa El Cascabel al Gato cada nit, també és un insult. 

Qualsevol que hagi vist la programació d'aquest canal veurà que s'ha convertit ni més ni menys que en una plataforma de propaganda política del Partit Popular. 
En els seus programes de tertúlia política en una gran majoria hi van polítics d'aquest partit, un partit per cert que es vol atorgar el missatge de l'església i que en algunes de les seves polítiques són contradictòries radicalment la Ja ho comentàvem en un anterior post "El Partit Popular un partit segrestat per l'església?"




Participació de polítics del Partit Popular a 13TV


Les seves tertúlies polítiques no es diferencien en res amb d'altres que podem trobar en cadenes privades com a la Cuatro o la Sexta: Un tema que afecta al PP o PSOE, dos bàndols de periodistes, amb un 80% de periodistes de dretes i un 20% del PSOE, i a discutir i fer bronca entre ells. 

Una televisió en que el seu accionariat majoritari és la Conferència Episcopal no pot donar aquesta imatge a la ciutadania. Una imatge en primer lloc escandalosament alineada cap a un partit polític i cap a una ideologia política concreta i en segon lloc cap visualització del missatge cristià en l'esfera pública i política. Per exemple, dels tertulians habituals i periodistes escassegen els que donen un punt de vista des de la doctrina social de l'església de l'actualitat. Són periodistes que no deixen de reproduir el que expliquen els seus diaris, ABC, el mundo etc. Seria una oportunitat magnifica tenir un mitjà de comunicació per donar un missatge molt diferent a la resta, des d'un punt de vista que a dia d'avui no dona cap mitjà de comunicació.

En l'entrevista del 2010 el director general afirmava que hi havia catòlics de "dretes" i catòlics "d'esquerres", casualment en aquesta televisió mai hem vist aquests catòlics que ells anomenen "d'esquerres" que diuen ells.  A l'estat espanyol tenim partits polítics minoritaris d'esquerres com ara el Partido Sain que defensen elements claus en la doctrina social de l'església, com ara polítiques de família o del dret a la vida de tots/es. Doncs resulta, segons ens consta, que MAI, MAI han donat cap mínim espai a aquest tipus de partit en programes d'aquesta televisió.


En canvi no han dubtat mai en convidar a tertulians que són contraris i beligerants contra l'església  i que ara diàriament demonitzen com és el cas de Pablo Iglesias. 13 tv va ser una de les primeres televisions que va convidar a Pablo Iglesias a les tertúlies, juntament amb Intereconomia.



Intervenció de Pablo Iglesias a 13Tv


Un dels altres aspectes d'actualitat que apareix diàriament a les tertúlies polítiques de la cadena, és el tema del procés que s'està vivint a Catalunya. La manera en que es tracta aquest tema és amb una actitud d'enfrontament , plena de prejudicis i de deformacions de la realitat, molt lluny d'un missatge de concòrdia i de buscar punts d'acord. 

A tall d'exemple en els seus programes podrem trobar declaracions pel què fa a la llengua catalana com les següents:


Intervenció de Maria Antonia Trujillo (Ex Ministra d'habitatge del PSOE amb el Govern de Zapatero)


O declaracions carregades totalment de mal i odi cap als altres:




Declaracions del Periodista Ricardo Martín a 13tv


També podem trobar exemples de deformacions i manipulacions de la realitat catalana comentades per polítics del Partit Popular que actualment es troben a la presó per presupmte corrupció política:


Intervenció de Francisco Granados a 13 tv

Creieu que un catòlic que viu a Catalunya es pot sentir representat per aquest mitjà de comunicació de l'església? 

Creieu que qualsevol catòlic pot acceptar la utilització d'un mitjà de comunicació que costa molts diners i que cada any té pèrdues (La Conferència Episcopal sale al rescate de 13tv tras registrar pérdidas de 25 millones de euros) per transmetre el programa electoral d'un partit polític?

És motiu d'escàndol que un mitjà de comunicació de l'església no s'utilitzi pel que hauria de ser la seva finalitat: evangelitzar i fer arribar la paraula de Déu a la societat a través de tots els àmbits.

No ens agradaria entrar en la demagògia (o sí) de dir que els diners els podrien destinar a Càritas en aquestes èpoques tan dures per a moltes famílies, ja que creiem que un canal de televisió és necessari i un element molt interessant per l'església si s'utilitzés correctament. Però sincerament, per fer aquest tipus de canal de televisió que dediquin tots els diners als més necessitats.


És incompatible retransmetre la missa del Papa el diumenge i acte seguit un programa de tertúlia on no paren d'insultar-se uns als altres. El missatge que es retransmet provoca una animadversió flagrant encara més contra l'església.













Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

 
Blogger Templates